3D моделиране. 3D принтиране

Почивка на север от Варна

Варна, къща построена на пясъка.Тази година решихме да отидем на почивка някъде около Варна. Никога не бяхме ходили в този район. След дълго разглеждане в интернет избрахме мястото. Малко семейно хотелче на север от Варна. Между спирка Журналист и Трифон Зарезан (много известно заведение в миналото,но вече неработещо поради свлачището).

Пристигнахме към обяд и веднага се запътихме към плажа. Оказа се, че точно под хотела има плажна ивица. Вярно, неохраняема и неподдържана, но иначе доста ненаселена и спокойна, за разлика от по-далечния плаж Кабакум, който беше толкова пренаселен, че около 16 часа трудно се намираше място за хавлия и това в последните дни на август.

Разрушена постройка нв север от ВарнаНа север от Варна преди около 25 години само бях минавал с автобус на път за Балчик и бях останал с много добри впечатления. Но с годините, както в много други области в държавата, и тук нещата са отишли на зле. Мястото, на което бяхме, се намира на около 1-2 километра от Златни пясъци и до там се стига по стария път, който преди около 6-7 години е затворен поради свличане на брега. Около целия път, от който само около 100 метра са затворени за коли, има хотели и вили и се движат пешеходци, но всичко е запуснато. Храсталакът е превзел тротоарите, а на места е заел и част от пътя. Не знам кой поддържа пътищата (алеите) в тази зона. Може би е община Варна, но явно всичко е оставено на самотек. А иначе е пълно с туристи и то главно чужденци. За сравнение Созопол е много по-поддържан и чист курортен град.

Застроената плажна ивица на север от ВарнаДругото, което прави впечатление, са многото строежи. Всичко, което е възможно да се застрои, е застроено, като поне половината сгради не са довършени и може би така и ще останат. А видях и няколко завършени на външен вид, в които явно няма нито един продаден апартамент и стъклата във фоайето вече са изпочупени. Изобщо наоколо витае разруха. Това впечатление се подсилва и от гледката откъм плажа където се виждат разрушените от свлачището постройки. След като видях как са били построени директно върху пясъка изобщо не се учудвам че са се свлекли.
Но ако не обръщаме внимание на това, си изкарахме добре. Както казах плажа е доста спокоен. На някои места по дъното има камъни които са се показали след буриите миналата зима, но са нарядко и по-голямата част от дъното е пясък. Има малко трудности с отиването до плажа и връщането. Брегът е стръмен и се слиза по доста стръмни стълби, но пък за тази сметка пътят е кратък и качването и слизането са една добра гимнастика.

Руини на плажаМоре и плаж на север от Варна

Ако този плаж не ви хареса, по пясъка спокойно може да се стигне до Ривиера Бийч. Намира се на около 500-600 метра на север.

Като цяло мястото става за почивка, а ако не обръщаме внимание на запуснатия вид на околността, направо си е екстра. Повечето хотели имат и басейни, така че ако морето е бурно, може да останете в хотела.

Толкова засега. Тия дни ако не ме домързи ще напиша нещо и за местата които посетихме. Варна, Аладжа манастир, Ботаническата градина в Балчик и Побитите камъни.