3D моделиране. 3D принтиране

Фотография и още нещо

Фотоапарат Смяна 2Преди много години, някъде към 1980 година снимахме от време на време с различни фотоапарачета. Най-вече Смяна.  Мисля, че през тази година си купих хубав огледално рефлексен фотоапарат „Зенит”. По това време по-хубаво от него трудно можеше да се купи, особено в нашия град. Филмите и снимките проявявахме във градското фото. Както и трябваше да се очаква там работеха най-големите некадърници в града. Постоянно имахме разправии със служителите за лошите снимки. Служителите винаги ни казваха че не умеем да снимаме. Най-накрая ни писна и с един приятел решихме да си проявяваме филмите и снимките сами. Понеже по това време снимахме само черно-бяло нямаше особен проблем с техниката. Тогава във всеки по-голям град имаше фото магазин и обикновено се намираха най-необходимите неща: Дози за проявяване, химикали, фотохартия и друга дребна техника, обикновено руска.

Огледално рефлексен фотоапарат Зенит-ЕФотоапарат Zenit B


Сдобих се с един копирен апарат УПА-5М (мисля, че това беше точното название) и една доза за проявяване на филми Triplex. Купих една книга за фотографските процеси, прочетох я, набавих необходимите материали и започнах. Оказа се, че ако се спазват стриктно режимите на проявяване нещата се получават добре. Доста по-добре от фотото и държавното фото беше отсвирено за черно-бялата фотография.

Triplex - Доза за проявяване на фото филмиРазглобена доза Triplex


До към 1983-1984 година проявих десетки филми и направих стотици снимки, мои и на мои приятели. По цяла нощ копирахме снимки в една що-годе затъмнена стая. Най-интересното е, че много рядко имахме лоша (технически) снимка. Явно проблема е бил в държавното фото. Това горе-долу е  моята история с черно-бялата фотография. Всички снимки публикувани тук са на моя техника която съм запазил и до днес напълно функционираща. По някое време се сдобих и с още един Зенит само заради обектива и това, че имаше светломер. Беше с обектив Helios-44-2 и имаше бленда 2. Дори обективите на Зенитите понякога ползвам на моя Канон 500D.
В някой следващ пост ще разкажа за моите занимавки с кино техниката и кинофилмите, за диапозитивите, за синята камила и за ателието за фотоуслуги в подлеза на вече бившия ЦУМ в София.