3D моделиране. 3D принтиране

Ботаническата градина в Балчик

Двореца в БалчикСлед посещението на Аладжа манастир продължихме на север, за да разгледаме ботаническата градина до Балчик. Бяхме ходили там някъде около 1983 година и от тогава не бяхме посещавали този край на България.
Пътят до там се оказа учудващо добър, нямаше нито една дупка. Нямаше и движение въпреки,  че пътувахме около обяд. Имаше малко автомобили около  Златни пясъци и около Албена. Пътят минава близо до морето и обикновено е на високо и се открива чудесна гледка. Около пътя има доста известни от миналото места, които сега са запуснати, като например заведението „Панорама“ на едноименната спирка, а мисля, че там наблизо имаше и къмпинг със същото име.
Пътят минава през Кранево и край курорта Албена. На десетина километра от Албена се намира Балчик и Ботаническата градина. С наближаването до ботаническата градина се увеличават и колите, но около входа на градината поне е направена добра организация за паркиране. Лявото платно на шосето в посока Тузлата е разчертано като паркоместа и няма проблем да се спре. Паркирането, разбира се, е платено, мисля около 1 лев на час, но поне не е проблем да се намери място и да се посетят ботаническата градина и двореца.
От предишното ни идване тук най-голямата промяна са гъсто застроените ресторанти и капанчета по улицата, която води към входа на двореца.

Цветя в Ботаническата градинаОранжерията на ботаническата градина в Балчик

Иначе градината продължава да е добре поддържана както преди 30 години, дори ми се струва, че е и разширена с още едно пространство, в което има само цветя и ниски храсти.
За да се обиколи цялата градина спокойно и да се разгледа всичко, са нужни поне 3-4 часа.

Двореца в ботаническата градинаДвореца на румънската  кралица Мария


Дворецът и градината към него са построени от румънската кралица Мария през 1918 година, когато Балчик е бил на румънска територия.
Живописният парк наречен „Tehna Vuva”  е бил проектиран от френския дизайнер на градини Жул Жанин. Румънската кралица, която е имала литературен псевдоним Кармен Силвия, умира през 1938 година, две години преди Балчик да бъде върнат обратно на България и комплекса да бъде обявен за национален паметник на културата.