3D моделиране. 3D принтиране

Аладжа манастир

Аладжа манастир край ВарнаКакто вече обещах ще разкажа за посещението ни в Аладжа манастир край Варна.
Аладжа манастир е може би най-известния скален манастир по българското Черноморие. Разцветът на подобни манастири е  през ХIII - ХIV век по време на Второто българско царство.
Не е известно кога е основан манастирът, но направените изследвания сочат, че разцветът му е в периода ХIII - ХIV век.  След падането на България под турско робство манастирът е изоставен и по-нататъшната му съдба е неизвестна.
За първи път името му се среща през 1832 година в книгата на руския писател Виктор Тепляков „Писма от България”.
Аладжа манастир е разположен в живописна местност на около 14 километра от Варна. Той е сред малкото скални обители по българските земи в които отчетливо се различават отделните помещения. Храм, параклис, църква, крипта, кухня трапезария и монашески килии.
До манастира се стига по пътя за Златни пясъци. На 3-4 километра след вилна зона Чайка се отклонявате наляво и след около  километър, километър и половина стигате манастира. Можете да изберете между два паркинга. Единият е пред централната порта, ако може така да се нарече началото на пътеката към него, а другият паркинг е на 200-300 метра по шосето и от там също може да се стигне по алея до манастира без да се връщате до портата.
Основната част от манастира е разположена на две нива във висока около 40 метра варовикова скала. Там се намират храмът, параклисът, църквата, криптата, кухнята трапезарията и монашеските килии.  Достъпът до тях е улеснен от здрави и удобни стълби и пътеки.

Скален манастир. Аладжа манастир край ВарнаКатакомбите на скалния манастир близо до Варна

На около 800 метра от основния комплекс се намират „Катакомбите”, наречени така от братята Шкорпил. Това са група пещери на три нива. Най-добре е запазено второто ниво на което има едно голямо помещение с неизвестно предназначение и едно по-малко, в което са разположени пет гробни камери.
Накратко, ако ви се отдаде случай да минете през този край на България, си заслужва да се отбиете и да разгледате Аладжа манастир